האביב הוא רגע בשנה שבו הזמן הופך להיות ממושג מופשט לנוכחות קיימת שרוח מזרחית מעיפה באויר מהגבעות עד רחובות הערים, ומטיחה על קירות בניינים בשכונות רחוקות וצבעים ומרקמים מושפרצים לכל עבר. הריחות מגרים את אפי הכלבים וגורמים להם להתפלש בכל מה שאפשר. פרחים פורחים, ירקות נקטפים, האדמה נעדרת, זרעי קיץ נזרעים ומול רחש הטבע המלמלתי הזה, אני נפרדת מאור השמש בשעה מאוחרת כי כבר שעון קיץ ועוד לא הספקתי וכבר ארוחת ערב ולישון.
השבוע הארץ מלאה באירועים, פתיחות כנסים והשקות. שבוע אחרי פסח מרגיש כמו קימה מתרדמת חורף ואני כמו דוב שמציץ ממאורתו ומגלה לוטוס.
טוני בנימין – “הסמוי מעין”
טוני בנימין צייר במשך תקופה של שלוש שנים את יער חריש. בכל אותן שנים הוא לקח חלק במאבק למען הצלת יער חריש מ”תכנית אטיאס” לבניית עיר גדולה, שקודמה ע”י שר השיכון לשעבר. לבניית עיר כזו השלכות אקולוגיות, חברתיות ופוליטיות רחבות. המאבק האזרחי מדשדש והעתיד נראה שחור. טוני מצייר ציורי יער שוקק ירק וריפרוף פרפרים שמאחוריו סיפור חונק של השתלטות על אדמות כיאה למדינת ישראל.
כתבה על טוני בנימין מאת ריבי טל בערוץ 1:
הגלריה החדשה של המכון לאמנות בת ים
אוצרת: אינה לילך דולזנסקי
יום חמישי, 18 לאפריל 19:30
שמחה הולצברג 18, בת ים
***
השקה אקדמית של עיתון הפילוסופיה 0618
גיליון שני של עיתון החוג לפילוסופיה באוניברסיטת תל אביב בעריכת רביד רובנר ויעל עטיה. העיתון מונה עשרה טקסטים, עשר עבודות אמנות שמתייחסות אליהם וראיון אחד. זה עיתון מיוחד במינו בישראל – היחיד שלוקח את הפילוסופיה מחוץ למגדל השן האקדמי אל חיי היומיום, ובוחן באמצעותה את האקטואלי והעכשווי. בזמן שבאקדמיות לאמנות לימוד פילוסופיה תופס תאוצה והסטודנטים לאמנות שואפים לצחצח את שפתם ואת מוחם, יש משהו מרענן ומרגיע בכך שהסטודנטים לפילוסופיה עושים פעולה הפוכה – יוצאים אל החיים עצמם ומנסים ליישם את הפילוסופיה שלומדים בחיים עצמם. מרגש גם לראות שהעיתון הזה הוא כמו תערוכת תגובה של אמנים מעולים לרעיונות כתובים, והוא גדוש ביצירות מקוריות ומעניינות.
גל הרץ ינחה את הפאנל האקדמי: פרופ’ אלי פרידלנדר, ד”ר עילית פרבר, ד”ר נעם יורן, נעמי הברון ומרחב ישורון ידברו על טקסטים שבחרו מהעיתון. עורכות העיתון, יעל אטיה ורביד רובנר על מה נשתנה
כתבו: יותם שטיינבוק, אורי ערן, עמרי בליך, אור יניר, נעמי הברון, מרחב ישורון, רביד רובנר, ליאור ניר, אורי פרלמן, אבירם שריאל, יובל ליבליך. יצרו: כוכבית קדושים, נטלי לוין, קרן כץ, ענבל ניצן, מלכי טסלר, אסף אגרנט, הילה נועם, ירון אתר, ג’ניפר אבסירה ואנוכי.
יום חמישי, ב.4 באפריל בשעה 18:15,
אוניברסיטת ת”א, גילמן [449]
***
ענת בצר “forget – me – not”
חגי ליניק כתב טקסט כל כך יפה לתערוכה. אצטט מסופו: “דַבֵּר ברור שאני אבין”, אמר הסגן, ושוב חיבר אותו לרשת החשמל, הרץ מן הטורבינות, חוצה שדות, יורד לרחובות ונעצר, מתנשף, חסר-סבלנות בשקע שעל הקיר. צרחה פרצה מגרונו של החשוד: “ברווח בין שנייה עגולה אחת לשנייה עגולה שבאה בעקבותיה, במשך הבלתי-פוסק, הטהור, הרחק מההיגיון, מתרחשת מטמורפוזה, פעילות נאגרת בו-זמנית למערכת אחת. משמעות נטענת ומקבלת נפח בניסיון לומר את הבלתי-ניתן-להיאמר, רומזת על קצה חוט, קורצת שנתקרב, שנחדד את המבט, שנביט בין הטיפות ברצף וניגאל מהייאוש, מהבשר, מהעולם. “הנה”, שאג החשוד לעבר הסגן, “קיבלת קצה חוט, מה עוד אתה רוצה?!”
גלריה ג’ולי מ.
פתיחה: חמישי, 4.4 ,20:00
בצלאל יפה 10, תל אביב
***
משה רואס “התרה”
זו תערוכת יחיד ראשונה למשה רואס, בוגר המחלקה לעיצוב טקסטיל בשנקר. רואס משתמש בפליז, נחושת, כותנה וספוג ויוצר מרקמים ופני שטח. העבודות נוצרו מתוך עבודה על הדפסי טקסטיל, אי שם בדרך, ההכנות להדפס הפכו לעבודה עצמה.
אוצרת: אירנה גורדון
גלריה פריסקופ
פתיחה: יום חמישי, 4.4, 20:00
בן יהודה 176, תל אביב, 035226815
***
“זרקור על פיסול” – אלי גור אריה
גור אריה יוצר אסתטיקה חלקלקה וסינתטית באורגניזם המלאכותי שלו. הפלסטיק המבריק מותיר ביד תחושה של דג שחמק מבין האצבעות וקפץ חזרה למים. עבודות קודמות לצד חדשות. התערוכה לשבועיים בלבד.
גלריה רוזנפלד
יום חמישי, 4.4 ,20:00
שביל המפעל 1, תל אביב
***
תומר קאפ “הוא שינה את דעתו יותר מפעם אחת”
בצילומים של קאפ הצופה נמצא כבר בתוך הסיטואציה המאיימת ולא יכול לקחת עמדה של מתבונן מהצד. כמו משתתף בסרט אימה, החיים מתנהלים כסדרם במרחב בורגני נינוח או אז הרוצח מגיח מאחורי הדלת עם סכין בין ידיו.
אוצרת: חנה שביב
המרכז האקדמי ויצ”ו חיפה
ראשון, 7.4
הגנים 21, המושבה הגרמנית, חיפה, 04-8562540
***
פרוייקט היסטוריות: הרצאת אורח של ד”ר נועם יורן, שידבר על היחס בין היסטוריות והיסטוריה
לקראת תערוכה שתיפתח במרכז לאמנות דיגיטלית בספטמבר, המרכז מקיים סדרת מפגשים של אמנים וחוקרים העוסקים ביחס שבין המציאות להיסטוריה. בפרוייקט הזה, תפקיד ההיסטוריה הוא להיות חומר הגלם שאיתו עובדים. אנחנו, האנשים, מקבלים את ההיסטוריה כהנחת בסיס, כיסוד למחשבה שלנו, אך מדוע מנסים להיאחז בה כל כך חזק למרות שכבר סיפרו לנו שההיסטוריה תמיד נכתבת על ידי המנצחים?
המרכז לאמנות דיגיטלית
ראשון, 7.4 , 17:00
האמוראים 4 חולון
***
מפגש ושיח גלריה עם פלג דישון
המפגש יתקיים במסגרת תערוכתו “רצועת מאך”, דישון יוצר עולם עתידני מטכניקה של מכונה ומלאכת יד ויוצר טריק.
בית האמנים ירושלים
שישי, 5.4, 11:30
שמואל הנגיד 12, ירושלים
***
“האוזניים, העיניים, השפתים: איזו קהילה?”
המדרשה לאמנות וה-cca משתפים פעולה ומארחים את ז’אן פייר רהאם – אוצר ראשי ומנהל של פסטיבל הקולנוע FID marseille אורח תוכנית לימודי ההמשך במדרשה.
מובא כאן קטע של ג’אמיל מונדוק, סקסופוניסט אדיר והדמות הראשית בסרט של אנרי סאלה “the long sorrow”
יוקרנו הסרטים הבאים:
The Long Sorrow, Anri Sala, 2005
The Girl with the X-Ray Eyes, Philip Warnell, 2008
One, Two, Many, Manon de Boer, 2012
כניסה: 10 ש”ח
האירוע בפייסבוק
שני, 8.4, 19:00
קלישר 5, תל אביב
***
שניים קצרים:
ואייטם אחרון חביב להיום בשיתוף ערב רב ובית העיר:
“משטר אמנות”: מפגש שני בסדרת מפגשים חודשית על קונפליקטים באמנות
הפעם יתקיים דיון על תגובת שרת החינוך וראש הממשלה על הסרטים שהיו מועמדים לאוסקר.
ישתתפו בפאנל: דנה יהלומי – תנועה ציבורית, גלעד רטמן – אמן מורה וייצג את ישראל בביאנלה בונציה 2013, גיא דוידי – במאי חמש מצלמות שבורות
סוף סוף מקום לדבר בו על שערוריות הקשורות בעולם האמנות. יהיה אקשן.
בית העיר
שלישי, 9.4 20:30
ביאליק 27, תל אביב
אז זה הכל להפעם. אשמח לקבל עדכונים ומידע על אירועים מעניינים, פתיחות והמלצות למייל שלי anat.cheapwine@gmail.com
מתנצלת מראש אם לא כל ההודעות יפורסמו.
להתראות בשבוע הבא, ענת.