דברים שנאמרו בכנס תרבות הצעירים בשנקר, 14.3.11
“מהי תרבות הצעירים העכשווית? האם היא באמת שטחית ופסיבית?” כך שואלת הההזמה לכנס תרבות הצעירים בשנקר, תוך התייחסות למאמרו של גדעון עפרת על “הזן החדש של הצעירים”. גם אני, כמו אנשים אחרים לפניי, רוצה לנסות להשיב למאמר. אבל בשונה מהנימה האפולוגטית שהיתה לכמה מההרצאות של נציגי הדור הצעיר עד כאן, אני רוצה ברשותכם לעבור להתקפה. בשביל להבין את דור הצעירים, צריך לדעתי להחזיר מבט, כלומר להסב לרגע את המבט אל דור האם, דור ההורים – זה שמסתכל עלינו.
אני רוצה להתחשבן עם הדור הזה, באותו אופן שבו נהוג להתחשבן בתרבות שלנו עם דור הסבים.
כיוון שההגדרה של “הצעירים” היא מאוד רחבה, אני אשתמש לצורך העניין בהגדרה רחבה לא פחות של דור האם. אני מתכוון לאנשים שנולדו משנות ה-50 עד שנות ה-70, ואולי בניסוח אחר – אלה שהגיעו לבגרות ממלחמת 67′ עד מלחמת לבנון הראשונה, וקצת אחריה.
אני מפנה את הדברים לדור של גדעון עפרת, ולכן אקרא לקבוצה הזו “הדור שלכם”.
מה זאת אומרת להתחשבן עם דור ההורים שלנו כמו שמתחשבנים עם דור הסבים? זאת אומרת, שבשני העשורים האחרונים, התרבות הישראלית מרבה להתעסק בחיסול חשבונות עם הסוציאליזם, ההסתדרות, הקיבוצים וכו’ – מפעלים שהוקמו על ידי דור הסבים או הדור שלפניו. היחס לרעיונות ולמוסדות של אותו דור נע בין התעלמות או זלזלול קנטרני, לבין התחשבנות תוקפנית יותר.
הביטוי המוחשי ביותר לכך הוא התלונות החוזרות ונשנות על הלינה המשותפת בקיבוצים, ועל החיים הקיבוציים בכלל. התלונות האלה לא באות מהדור הצעיר. הן מין המנון של דור האשכנזים שנולד אחרי הקמת המדינה, ושעזב את הקיבוצים ואת ישראל הסוציאליסטית בכלל. הפונקציה שלהן הוא לאשרר את המערך החברתי הנוכחי, ולהראות שכל אפשרות אחרת וכל עולם ערכים אחר הם מסוכנים ו”לא טבעיים”.
באותה מידה, ואם להיות כנים, אפשר לומר את זה גם על ההתחשבנות מצד שמאל עם דור תש”ח. קל להאשים את דור תש”ח – אנשים שרובם מתו, או שנתמכים על ידי מטפל פיליפיני – בגירוש הפלסטינים ב-48′. אבל בפועל, חלק גדול מהמתחשבנים חיים בעצמם בבתים או ביישובים שבהם חיו פלסטינים לפני 48′, ולא היו מוכנים בשום מחיר שאותם פלסטינים יחזרו לבתים האלה. עם זאת, קל יותר להינות מהשלל, ובו זמנית לחשוב “זה לא אנחנו עשינו”.
אנחנו חיים בתקופה של רגישות עזה, ולפעמים די מסרסת, לפגיעה ברגשות של קבוצות שונות. אבל נראה לי שפגיעה ברגשות של דור שלם לא נכללת בדברים שצריך להימנע מהם. בכל מקרה, המטרה היא לא לפגוע במישהו – ממילא מדובר במיליוני אנשים מקבוצות שונות שלמזלם או חוסר מזלם נולדו בתקופה הנידונה – אלא לנצל את הדיון הדורי כדי להעלות נקודות למחשבה.
אני לא טוען באמת ש”הדור שלכם” הוא יותר גרוע או יותר טוב מכל דור אחר. מה שמייחד אותו, זה שתמיד הוא זה שישפוט את האחרים. בני הדור שלכם הם הסובייקט הקולוניאלי של החברה הישראלית: הם שופטים את האחרים, אף אחד לא שופט אותם.
זה דור שמתחשבן עם כולם, אבל אף אחד לא מתחשבן איתו, בגלל שהוא מחזיק בעמדות שמהן אפשר להתחשבן. גם הילדים שלכם לא ממש מתחשבנים איתכם – זה לא כל כך מעניין אותם. מסיבה זו, הדור הזה הוא הדור השקוף ביותר – כיוון שהוא נמצא בכל מקום, לפעמים לא זוכרים שהוא קיים.
אחרי ההקדמה הזאת, אחזור למאמר של גדעון עפרת.
התלונה הגדולה הראשונה של עפרת על הצעירים נוגעת לשפה שלהם. גדעון עפרת כותב בין השאר:
“שפתם דלה להפליא, עתירת שגיאות, לקונית וחסכנית כמידות האֶס אֶם אֶס… קריאה? ספרייתם היא תמציות הוויקיפדיה האינטרנטית. מכאן הם דולים עיקר מידעם הכללי. לא, אל תבקשו בשפתם אחר רובדי לשון, רב משמעות, קונוטציות, מטפורות, אָלוזיות לספרות הקלאסית או האחרת.
והוא ממשיך:
וכי מדוע יידרשו לשפתנו המורכבת, העשירה והמסורבלת יותר? אין הם זקוקים לה. משהו בהם אומר אי צורך בתקשורת אנושית מהסוג המוּכר לנו. הן הם כלואים בעולמם הווירטואלי, אוזניות ה”אַי פּוֹד” והטלפון הסֶלולרי אטמו אותם בבועה. עולמם הרגשי ניזון מסנסציות זוטא מציצניות מסוג ה”יוּ טיובּ”.
הקטע הזה מזכיר לי כתבה שראיתי באיזה יום שישי לפני כעשר שנים, אולי ביומן של ערוץ 1, שעסקה בש”ס. בכתבה ראיינו את נתן זך. זך התלונן שש”ס מחנכת לבערות, ומחריבה את כל ההישגים של היהדות החילונית והתרבות המערבית. בסוף הוא אמר שהוא לא מבין איך אפשר לקרוא לעצמך בן תרבות בלי שקראת את היגל ושופנהאוור.
כידוע, כשכשבנאדם יוצא לרחוב בתל אביב, כל האנשים מסביבו מתווכחים על היגל ושופנהאוואר.
להזכירכם, היצירות העיקריות של היגל בכלל לא תורגמו מעולם לעברית, וכך גם שופנהוואר. אני מעריך שיש בישראל לכל היותר כמה עשרות אנשים שמחזיקים בבית את “העולם כרצון וכדימוי” של שופנהוואר. כשהסבים מתים, הדור שלכם נוהג להוציא את הספרים האלה ולזרוק אותם לרחוב.
מתי נזכרים בהיגל ושופנהאוור? נזכרים בהם כשמדברים על ש”ס. פתאום הם “שלנו”. אבל זה מאוד נוח לזך לעשות איזו אידיאליזציה של “היהדות החילונית” שאליה הוא משתייך.
אותה תופעה ניכרת ביחס של הדור שלכם לצעירים.
רק כשאתם מדברים על הצעירים, פתאום מטריד אתכם ש”הם לא יודעים כלום”. אבל מה אתם יודעים? רק כשמדברים על הצעירים, אומרים שהם לא קוראים ספרים. ואתם קוראים ספרים?
מה הדור של גדעון עפרת קורא?
נדמה לי שהוא קורא את דה מרקר.
הטענה השנייה של גדעון עפרת היא שהדור הצעיר “לא טעם מטעם התמימות הנהדרת של האידיאליזם”.
הוא ממשיך וכותב:
“אולי במפעל חיינו הגדול – הרס האוטוריטות (הורים, ממסדים, שלטון – מסורת שנות ה-60) – שיבשנו את מבנה הנפש של ילדינו. גידלנו אותם בהיתרים בלתי מוגבלים, והטמענו בהם את אי האמון שלנו בסמכויות”.
אז השורה התחתונה היא כמובן: יותר סמכות לדור שלכם – שגם ככה מחזיק כמעט בכל הסמכויות. אבל לפני המסקנות, בואו נסתכל על ההנחות של הטענה הזאת. האם “הרס האוטוריטות” הוא מפעל חייכם הגדול? איפה ראיתם בישראל הרס של אוטוריטות?
איפה ראיתם בישראל את מסורת שנות ה-60?
על מה מדבר גדעון עפרת?
הוא כותב:
“[זהו] דור שלא ידע תמימותם של אהבה, אמונה ושאר ערכים. דור שהתפכח מכל אלה עוד בטרם חווה אותם”.
מה שעולה מהמשפט הזה הוא קצת לא הוגן: הדור שלנו מואשם שהוא נטש את הערכים לפני שחווה אותם, כי הוא לא יכול היה בכלל לחוות אותם. אתם, לעומת זאת, נטשתם את הערכים למרות שכן חוויתם אותם, או לפחות יכולתם לחוות אותם. אבל כדי להצדיק את מצבכם הנוכחי, אתם קוראים לתהליך שעברתם “התפכחות”.
קראתי בסוף השבוע האחרון מאמר של יצחק לאור על המשורר אברהם שלונסקי. לאור שואל מדוע שלונסקי נשכח בתרבות העכשווית, וקובל על “הפיכת הבערות לדגל”. הוא מסכם ש”באמת הכול נשטף בלא-כלום. העולם ששלונסקי השתתף בבנייתו נעלם”.
נכון שאחד המאפיינים הבולטים של התרבות העכשווית בישראל היא שהיא חסרת זיכרון. אבל השכחה של העולם ששלונסקי השתתף בבנייתו היא לא הפרויקט שלנו, אלא שלכם.
לאור גם לא לגמרי צודק בטענה שאין בקרב הצעירים אנשים שמנסים להתעניין בהיסטוריה של חברתם. דווקא יש צעירים שמנסים להתעניין. אבל לטוב ולרע, אנחנו לא מסוגלים להבין מה שהיה כאן לפני שנות ה-80. אנחנו כאילו לא יודעים את השפה. נולדנו בארץ שבה השפה הזאת כבר לא דוברה. אתם לעומת זאת נולדתם בארץ שבה השפה הזאת דוברה, אבל שכחתם אותה.
לא מזמן, נתקלתי בבית אריאלה בכרך של “מעריב” משנות השישים. דפדפתי למאי 68′, לראות איך מהפכות הסטודנטים בפאריס ובאירופה הוצגו בעיתונות הישראלי.
ובכן, שליח מעריב בפאריס היה אורי דן, כתב החצר של אריאל שרון. בכתבה נרחבת, הוא מתאר בזלזול את עצרות הסטודנטים ומגיע למסקנה שמדובר בחבורת ליצנים, שלדבריו, “חיים בכוכב אחר”.
לצידו מתפרסם מונולוג מאת דב ינאי, שכיהן באותו זמן כיו”ר התאחדות הסטודנטים בישראל. ינאי מסביר למה הסטודנטים הישראלים הם היחידים במערב שלא מצטרפים לתנועה המהפכנית העולמית. הוא טוען שהסטודנטים בישראל פשוט לא צריכים לצאת נגד הממסד.
“הסטודנטים במדינות רבות מוכנים ומזומנים לקעקע את המימסד, בעוד שהסטודנט הישראלי המצוי אינו מעוניין להרוס, הוא רוצה כי הממסד ישמע אותו. לי נדמה, שאם יש למישהו אצלנו עודף מרץ, הרי אחרי חודשיים על יד גשר דמיה [בשטחים (ע”א)], שוב אין לאף אחד רצון וכוח להפגין ברחובות! לאור מצבנו המיוחד מקבלות הרבה בעיות הנראות חשובות נורא – ממדים גמדיים”.
בהערת אגב מעניין לציין שכיום דב ינאי הוא מהבעלים של קבוצת ג’נסיס לייעוץ ניהולי בארץ ובעולם ושל מכון אדם מילוא לגיוס כוח אדם ומיקור חוץ, וגם מבעלי השליטה ב”אינטגרה אמינות עובדים בע”מ”, חברה המספקת מבדקי אמינות ממוחשבים ושירותים אחרים שנועדו למנוע עבריינות תעסוקתית במקום העבודה”.
אז זהו, שהדור שלכם באמת הושפע ממה שקרה בעולם מאז שנות ה-60, ובאמת למד הרבה מהעולם:
הוא למד להשקיע בבורסה.
הדור שלכם הוא הדור הקונפורמיסטי ביותר שהיה כאן. זה דור שמצד אחד עבר גלובליזציה, והתחיל בגיל צעיר לנסוע לפאריס ולניו יורק, ומצד שני האופקים שלו צרים יותר מכל דור אחר.
זה דור שהכניס לשפה את הביטוי “זה לא עניין פוליטי” ו”אני לא בנאדם פוליטי”.
הוא הדור של המצב הקיים, הוא לא מכיר שום דבר חוץ מהמצב הקיים, והוא גם יפול יחד עם המצב הקיים.
איזה דמויות מרדניות או חתרניות יש בדור הזה? הרבה פחות מאשר בדור הפלמ”ח למשל. אין לו מקסים גילן, אורי אבנרי, גם לא ס’ יזהר. אפילו לא שמעון פרס.
המעשה האמיץ ביותר שאנשים בדור שלכם העזו לעשות הוא לחזור בתשובה.
בדור שלכם מי שגילה שמץ של מרדנות נדחק מהר מאוד לשוליים. יותר מזה: חנקתם גם כל רעיון מרדני שהגיע מהדור שלפניכם או מהדור שאחריכם. לעומת זאת, אימצתם את כל צורות הקונפורמיזם של הדור שלפניכם – ושל הדור שאחריכם.
אני לא מדבר רק על דור המנהיגות שהצמחתם – נתניהו, ברק, חיים רמון, משה שחל – דור מנהיגות שהוא אולי העלוב ביותר מאז המלך רחבעם. והוא עוד ממשיך להידרדר.
הדור שלכם אוהב להתלונן על אבדן הערכים. אבל הוא שכח כל צורה של אידיאל שהדור שלפניו ידע, אבל לא למד שום דבר חדש. חוץ מדבר אחד: לקנות בתים.
ביקרתי פעם חבר בשוהם. אבא שלו, בן 55 בערך, ישב איתנו והתחיל לגולל את השקפת עולמו. קודם כל, הנאום נפתח כמובן בזה שכל המשפחה של ההורים שלה קבורים בערמה בטרבלינקה.
ככה הדור שלכם מעגן בשואה את כל ההוויה שלו, למרות שהוא לא הריח מימיו ריח של משרפה.
משם הוא התקדם הלאה, אבל העצה העיקרית שלו לחיים היתה אחת: לקנות בתים. היו אמר לי: הדור שלכם לא יודע לקנות בתים. בגילכם כבר קנינו בתים והתחלנו לשלם משכנתא.
ואכן, הדגל האמיתי של הדור שלכם הוא לקנות בתים.
אם הביטלס שרו על דור הפרחים את השיר “She’s leaving home bye-bye”, עליכם היה צריך לשיר: “She’s buying home, bye-bye”.
אני לא טוען שלא עבדתם: בוודאי שעבדתם, וכל העבודה שלכם הפכה לבתים. מבחינה זו הנוף הבנוי, ובעצם הנוף בכלל של ישראל העכשווית הוא כולו העבודה של הדור שלכם. אבל בתים, גם אם הם נראים יציבים, הם בני חלוף.
בסוף כותב גדעון עפרת:
“הם מתגוררים עם הוריהם עד גילאי השלושים, רבים ממשיכים להיתמך כספית על ידי הוריהם, אך בינם לבין הוריהם אוקיאנוס של אחרות, זואולוגיה אחרת”.
אני מבין קצת בזואולוגיה, אבל אני לא כל כך יודע על מה הוא מדבר. אנשים שאני מכיר סביבי עבדו קשה מאוד כל שנות ה-20 לחייהם.
בנוסף, לא נעים להגיד, אבל הדור שלכם הפריט את מדינת הרווחה שממנה הוא נבנה. הזרמתם אותה לכיסים שלכם, לבתים שלכם בראשון או בשוהם או ברמת השרון. עכשיו אתם מתלוננים שהצעירים “ממשיכים להיתמך כספית על ידי הוריהם”.
לסיום:
ראיתי פעם סרט גרמני קצר, שבמרכזו עמדה זקנה נרגנת שישבה באוטובוס העירוני והתלוננה על המהגרים שמסביבה. היא היתה מוצגת באופן מאוד שלילי, וגם הצעירים התייחסו אליה בחוסר כבוד מופגן.
חשבתי על זה שהגרמנים, בזכות ההיסטוריה שלהם, פטורים מלרכוש כבוד לזקנים. זאת עמדה מוזרה, שלא ממש מוכרת לנו.
כשאתם תהיו זקנים, אני מאמין שדווקא נקום לכם באוטובוס. אבל למעשה, אין לכם מה לדאוג. אתם לא תסעו באוטובוס:
יש לכם אוטו.
עפרי אילני הוא דוקטורנט להיסטוריה, כתב לשעבר בעיתונים “הארץ” ו”העיר”, וכותב שותף בבלוג “ארץ האמורי“.
אפשר להאשים את בני ה”דור שלכם” בני ה55 -65 בקונפורמיזם, בנהנתנות, בהשקעות בבורסה ובקריאה מעמיקה של דה מרקר, אבל אני לא חושבת שיש בעניין הזה הבדל בין בני ה55 לבני ה25-40 “הדור הצעיר” שלמעשה ממשיכים את דרכם של הוריהם. בקרן גידור אמריקאית, אותה אני מכירה מקרוב, עובדים 30 אנליסטים. מנהל הקרן בן 65 סגנו בן 31 וממוצע הגיל של כל היתר הוא בערך 25. אני משערת שממוצע גיל הברוקרים של אחד העם והאנאליסטים של קרנות ההשקעה אצלינו, איננו עולה על 35. כן אנחנו חברה שסוגדת לערכי הקפטילזים,לפיהם, הצלחה נמדדת בכסף. בניגוד לחברה המגויסת ,של שנות ה50 שסגדה לערכי האוטפיה הקומוניסטית. נכון הצעירים חוזרים היום לקיבוץ, אבל רק לפרוייקט בני ביתך, של צמודי קרקע. כך גם בעולם האמנות “הון סימבולי” של אמן פעיל, מיד יתורגם לכסף. ויש גם בורסה של אמנות ואתר עם שמות טבלאות מפורטות של שמות אמנים, ערך כספי של יצירה, ואחוזים, מתי עלה וכמה ירד כמו בבורסה האמיתית. אלא שלהבדיל מבורסה אמיתית, בבורסה של אמנות מותר להריץ מניות וזה אף נהוג [בגלל חוסר קריטריונים ברורים של מהי אמנות טובה] בו בזמן שבבורסה האמיתית, על הרצת מניות יושבים בבית סוהר. אני לא ראיתי שום אמן צעיר שיצא נגד המיסחור יתר של האמנות, להפך כולם רצו בהמוניהם ל”צבע טרי”.
חוה ראוכר
| |אני זוכר שקראתי על פילוסוף יווני זקן מהעידן הישן שהתמרמר על הצעירים של תקופתו ועל הסכלות שלהם. אני חושב שבכל דור ודור מקטרגים אחד על שני ומזלזלים איש בתרבותו של רעהו, הילדים על המבוגרים וליהפך- זהו כנראה טבעו של האדם, להיות כל כך מרוכז בעצמו ובעוולת שלו. אני מסכים עם טענות הנגד שלך ואפילו אוסיף את סוגיית הריאליטי שזקני העם מרבים לגנות ואז אני אוהב לשאול אותם: “ומה עם החדשות? מסורת מטריפה שהתחילה מהיווסדו של הערוץ הראשון, האם זה לא סוג של ריאליטי? האם זה לא עוד סוג של בידור בווריאציה אחרת?” אני שואל. ובעניין ה”תמימות” שהם כל כך מנכסים לעצמם. אני לא חושב שלפני שלושים שנים היו רגישים לבעלי חיים כמו שאנחנו רגישים היום, ולצערי רבים מבני הדור הזה כאשר מדברים אתם על הנושא הזה דווקא נוטים לזלזל בו, האם זו לא אידאליזציה?
מונולוגים
| |