קול קורא להשתתפות בכנס הבינלאומי
שחור-לבן בעיצוב, באמנות ובתרבות חזותית
שנקר, 2.5.2023
הכנס השנתי של היחידה להיסטוריה ופילוסופיה של האמנות, העיצוב והטכנולוגיה
בשיתוף התוכנית “תקווה ישראלית באקדמיה”
שילוב של שחור ולבן נעשה לעיתים מתוך שאיפה לעיצוב ניטרלי, מאוזן, מכובד, או בטוח. מסיבת הטוקסידו, הצילום האמנותי ועיצוב הפנים המינימליסטי מדגימים נטייה זו. בנוסף, השחור והלבן משרתים מגוון רחב של פונקציות, למשל, להדגשת הצורה, לגילום רגשות וערכים אסתטיים, לייצוגים של אור וצל, להנגדה בין אובייקט ורקע, למראה מיושן או עתיק, ולהדגשה של צבע מסוים או של העדר צבעוניות. מעבר למקרים השכיחים הללו, עולה השאלה באילו מקרים הסינתזה של השחור והלבן יוצרת משמעות מורכבת, אמביוולנטית ודינמית, כזו שדווקא מערערת על הבינאריות ההרמונית של השחור והלבן ומזמינה מחשבה מעמיקה יותר?
הכנס שואף לבחון מחדש את הנחות היסוד המיוחסות לשילובים של שחור ולבן, ולערער על תפקידם הניטרלי, המאזן והאוניברסלי של שילובים אלה. דרך ניתוח של דימויים ואובייקטים ספציפיים, נשאל מהם המניעים והמשמעויות לבחירה בצירופים של שחור ולבן בצילום, עיצוב, או אמנות? כיצד ייצוגים חזותיים וחומריים בשחור ולבן משקפים את עולם הערכים של החברה ואת מבני הכוח המכוננים אותה? באילו מקרים – פריטי לבוש, יצירות קומיקס, פיסול סביבתי, מייצגים, מבנים וכו’ – צירופים של שחור ולבן ניחנים במקוריות, חתרניות, פרובוקטיביות? אנו מבקשים לחקור את הנוף התרבותי של שחור-לבן באמצעות גישות רב-תחומיות במטרה לשפוך אור על הדרכים בהן שילובים של שחור ולבן מאפשרים נקודות מבט ביקורתיות ותובנות חדשות בסוגיות של תרבות, חברה, אסתטיקה, אנתרופולוגיה, פוליטיקה והבניית זהויות אישיות, לאומיות וגלובליות.
אנו מקבלים הצעות להרצאות של 20 דק’ המתמקדות בצירופים של שחור ולבן בכל שדות העיצוב, האדריכלות, האמנות והתרבות החזותית מהתקופה העתיקה ועד ימינו ממגוון היבטים, כולל:
- תיאוריה והיסטוריה
- אסתטיקה ופילוסופיה
- סמליות (ערכים, אידיאולוגיה, רגשות)
- חומר וטכנולוגיה (טכניקות צביעה, מדיה, צילום, הדפס, מחשוב)
- סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, פסיכולוגיה חברתית, גאוגרפיה חברתית
- גזענות ופוליטיקת זהויות
- טבע, סביבה, אקולוגיה
המעוניינים.ות להשתתף ישלחו הצעה ל- info.conference@shenkar.ac.il עד 15.1.2023. ההצעה תכלול את כותרת ההרצאה, תקציר של לא יותר מ-250 מילים, ופסקה ביוגרפית של עד 100 מילים, כולל תפקיד ושיוך אקדמי, תחומי מחקר ופרסומים/תערוכות. תשובה תינתן עד 10.2.2023.