משרד התרבות והספורט הכריז הבוקר על הזוכים בפרסי שרת התרבות והספורט בתחומי האמנות הפלסטית לשנת 2017. כמו כן הכריז המשרד על הזוכים בפרסי המשרד לאמנות הפלסטית בקטגוריות השונות. השנה מעניק המשרד פרסים לאמנים הזוכים בסך כולל של 950 אלף שקל.
רשימת הזוכים בתחומי האמנות הפלסטית (50,000 שקל כל אחד): אורן אליאב, ד”ר דוד בהר פרחיה, יובל יאירי, אורלי סבר, חיימי פניכל, איילת כרמי, יוסי מארק, עילית אזולאי ונבט יצחק. חברי ועדת השיפוט היו ד”ר דורון לוריא, נחמה גולן וד”ר רונית שטיינברג. ואלה נימוקי ועדת הפרס (בקיצורים הכרחיים):
“אמנותו של אורן אליאב נובעת מתהליך התבוננות יסודי באמנות הבארוק על כל מורכבותה. עיסוקו המיוחד של אליאב ביחסי דת ואמנות, במערכים של יופי נסתר ונגלה ובחמקמקותו של מושג הזמן הניעו אותנו לבחור בו כראוי לפרס.
“יצירתו של דוד בהר פרחיה בולטת בקולה הייחודי, המשלב יצירה אמנותית ומחקר אדריכלי. אמנותו מבטאת קשב, מקוריות והעמקה. ביצירתו העצמאית נעשה טיפול עדין ומרתק בחללים ארכיטקטוניים, תוך התייחסות לאור, למרחב ולאופי המבנה.
“האמן יובל יאירי חוקר אתרים היסטוריים ומיתוסים מקומיים, מצלם אותם, מפרק אותם לגורמים ומרכיב אותם מחדש. התוצאה היא אינטליגנטית ומרהיבה כאחד. אתרי התוכן שאליהם מתייחסים צילומיו, כגון חלל המוזיאון או מבנה בית-המצורעים בירושלים, מעלים הרהורים ומחשבות בנוגע למהותם של אתרים אלה.
“יצירתה של אורלי סבר שייכת בעיקר לתחום הפיסול והמיצב. הרושם המונומנטלי של עבודותיה והחומרים התעשייתיים שבהם היא משתמשת מבטאים עוצמה ואיפוק בו בזמן. צוות השופטים התרשם מהמתח שבין המוכר והזר ביצירתה של סבר, כמו גם ממימד ההפתעה שבו היא משתמשת.
“יצירתו של חיימי פניכל מדגימה מיומנות יוצאת דופן באופן הטיפול בחומרים, במגוון טכניקות תלת-ממדיות. ועדת הפרס התרשמה מהפניית תשומת הלב ביצירתו לטכניקת הפיסול המסורתית, תוך התייחסותו לתפיסת עולם עכשווית, ביקורתית ומהורהרת.
“יצירתה של איילת כרמי הינה רב-תחומית ובעלת מראה אסתטי מרשים. עבודותיה מצטטות באופן מושכל מחקרים מדעיים, כגון זה של ליאונרדו דה-וינצ’י בתחום התעופה ומחקר על חלקי מכונות מוכרות וזרות. ועדת הפרס התרשמה מהתחכום הסגנוני והרעיוני של היצירות.
“ציוריו הפיגורטיביים של יוסי מרק מבטאים מורכבות רגשית באמצעות הבעות אנוש המצוירות במיומנות טכנית ניכרת. המפגש של הצופים עם טכניקת הציור המרשימה, כמו גם המבט החודר והישיר כלפי הדמויות המצוירות, ריגש את צוות השופטים.
“יצירתה של עילית אזולאי ממחישה את כוח הבריאה הטמון ביצירה החזותית. האתרים השונים הנבדקים בכל אחד מהפרויקטים של אזולאי נעים בין הבנאלי למורכב, בין השאר הודות למבט החקרני שהיא מציבה כלפיהם.
“יצירתה של נבט יצחק באה לידי ביטוי בטכניקות של וידיאו-ארט, סאונד ומיצב. יצחק מתמחה בהנפשת חפצים. האקלקטיות של אלמנטים מהמערב ומהמזרח ביצירתה ייצג בעיני הוועדה ביטוי למורכבות החיים במרחב המקומי, ולכן היא נמצאה ראויה לפרס.
“זה שנים רבות שקבוצת סלה-מנקה, בהובלתם של לאה מאואס ודיאגו רוטמן, משפיעה על עולם האמנות הישראלי. קבוצה רב-תחומית זו, הפועלת בכיוונים שונים, מעלה שאלות מחקר מגוונות, המשתנות ומתחדשות בתדירות גבוהה ביותר. בפעילותה מגלמת הקבוצה רעיונות חברתיים, ביקורתיים ותפיסתיים, תוך קיום שיתופי פעולה עם קהילת האמנות ועם קהלים מגוונים. ועדת הפרס מוקירה את פעולתם ומבקשת לתמוך ביצירתם באמצעות מתן הפרס”.
פרס “מפעל חיים” בתחומי האמנות הפלסטית מוענק לנורית דוד ובני אפרת. הפרס בגובה 50 אלף שקל. בפרס ליוצרים בתחומי העיצוב זכו רמי טריף, בתיה קולטון, שירה קרת, אביגיל ריינר, גל בולקא ועידן נויברג. הפרס בגובה 20 אלף שקל לכל אחד. בפרס “אמן צעיר” זכו יונתן אולמן, נטלי אילון, דור זליכה לוי, תמר לוינסון, שיר מורן, גיא ניסנהאוס, נועם עומר, נעמה ערד, אברהם קריצמן ואסף שחם. הפרס בגובה 10,000 שקל לכל אחד.
בפרס “עידוד היצירה” בתחומי האמנות הפלסטית זכו אתי אברג’יל, לי אורפז, איתי אייזנשטיין, איל אסולין, אסף גאם הכהן, ליאור גריידי, שירלי וגנר, אמירה זיאן, מארק יאשאייב ושחר יהלום. הפרס בגובה 20 אלף שקל לכל אחד.
חברי ועדות השיפוט:
פרס מפעל חיים: אבנר בר-חמא, גליה בר-אור ותמי מנור-פרידמן; פרס ליוצרים בתחומי העיצוב: דינה שחר, פיני ליבוביץ, מיכאל גורדון, אריה ברקוביץ ויובל ביטון; פרס “אמן צעיר”: מרים גמבורד, שיר שבדרון ואור תשובה; פרס “עידוד היצירה” בתחומי האמנות הפלסטית: יהודית גואטה, רועי קופר ורוני כהן-בנימיני.
ביום רביעי, 27.12.17, תיפתח תערוכת הזוכים בפרסי האמנות הפלסטית לשנת 2016 במוזיאון בת-ים לאמנות.
לחיימי פניכל ברכות עם קבלת הפרס מתמי סואץ, רותם ריטוב, יוסי וסיד וכל צוות גלריה זוזו להנעה תרבותית
תמי סואץ
| |