לכבוד:
שרת התרבות והספורט, לימור לבנת
הנידון:
פרס ייעודי לנשים יוצרות בתחום האמנות הפלסטית
משחר ההיסטוריה ועד ימינו אנו, התוו המבט והטון הגברי את השיח התרבותי והאמנותי בעולם ובארץ. במשך שנים ארוכות, שימשו נשים כמושא התבוננות/עונג/מחקר/ביקורת לסובייקט הגברי, היוצר, וקולן (קולנו) כסובייקטים אוטונומיים הושתק או עומעם באמצעים מתוחכמים יותר ופחות.
גם היום, בעידן שכביכול הושג בו שוויון, אין זה סוד שאף על פי שאחוז הסטודנטיות בבתיה”ס לאמנות בישראל גבוה מזה של הסטודנטים, המציאות אינה שוויונית. עמדה זו טוענת כי למרות שגם גברים וגם נשים בתחום זה ניצבים בפני קשיים מרובים הרי שאמנים-גברים זוכים להכרה רבה יותר וכן לתגמול חומרי בעוד שנשים נאלצות לא פעם לציית לתכתיבים הגמוניים (גבריים במהותם) שנוגעים לצורה ולתוכן של יצירתן, אם ברצונן להצליח בעולם האמנות. כמו בשדות חברתיים וכלכליים אחרים, למרבית הצער בישראל של 2014, הפער בהכנסות בין נשים לגברים הוא עדיין גדול וכך גם בשדה האמנות. בנוסף לחסמים שעומדים בפני כל המגדרים הרי שנשים-אמניות כפופות למגבלות מורכבות יותר בגלל מגדרן (החל באילוץ להתאים את עצמן לתכתיבי השיח שנשלט על ידי גברים וכלה בסיבות כמו אמהות וחלוקה עבודה מגדרית מסורתית בבית ובמשפחה או במופעים כמו תגמול כלכלי ומשכורות נמוכות משל גברים עבור עבודה דומה).
באופן מפתיע, למרות כל אלו ובניגוד למגמה ההולכת וגוברת בעולם המערבי בנושא התמיכה הייעודית לנשים באמנות חזותית, בישראל של היום מתחרים נשים וגברים על אותה ה”משבצת” של תמיכה מוסדית שהיא עיוורת-מגדרית, כאשר כתוצאה מכך מאבד עולם האמנות הישראלי קולות רבים וחשובים של נשים-יוצרות מכל המגזרים והשכבות בארץ. אנו מאמינות שזהו מצב שניתן וצריך לשנותו!
אנו סבורות שאם ברצוננו להגיע כמדינה למצב של שוויון מגדרי ושל פלורליזם אמיתי, נחוץ מיסוד של פרס או מענק מיוחד לנשים יוצרות מטעם המדינה, פרס שידרבן אותן להתמיד בעשייתן האמנותית והשמעת קולן בצורה עצמאית ומקורית.
בזכות היותך, כבוד השרה, חוד חנית בתחומים הקשורים הן לתרבות ואמנות והן למגדר, מתוקף תפקידך כאמונה על משרד התרבות והספורט, אין לנו ספק כי מכתבנו זה לא ייפול על אוזניים ערלות.ֿ
לבסוף, אנו מצרפות כאן לעיונך מאמר אקדמי ששוטח את החסמים המיוחדים שבפניהם ניצבות נשים-אמניות (היבט מגדרי לשדה האמנות והצורך בפרס ייעודי לשנים בלבד).
בכבוד רב ובברכה,
רינת שניידובר, אמנית חזותית
ד”ר טל דקל, החוג לתולדות האמנות ולמגדר, אוניברסיטת ת”א
חתומות על המכתב (בינתיים):
דנה גילרמן, אמנית ואוצרת
טלי כהן גרבוז, אמנית, מורה ואוצרת
נורית ירדן, אמנית
מורן שוב, אמנית, אוצרת ומוציאה לאור
סיגלית לנדאו, אמנית
אריאלה פלוטקין, אמנית ומורה
אורה קראוס, אוצרת ומנהלת הגלריה העירונית לאמנות, רחובות
הילה ליזר בג׳ה, אמנית רב תחומית
איתי אילנאי, עורך מדור תרבות ב”ידיעות תל אביב-יפו”
קרן בר גיל, אוצרת עצמאית
תמר נסים, אמנית
הדס רשף, אמנית ואוצרת
שרון בנרף, אמנית פלסטית
ענבל שירין אנלן, אמנית
יעל ארגוב חכמון, אמנית ואוצרת
ליאור שטיינר, אמנית
רויטל בן-אשר פרץ, אוצרת
ד”ר גיל פישהוף, חוקר אמנות, החוג לתולדות האמנות, אוניברסיטת ת”א
שגיא רפאל, אוצר וחוקר אמנות
עדי גישס, שמאית אמנות מוסמכת, יועצת אמנות
נועם סגל, אוצרת אמנות, דוקטורנטית, אוניב’ בר-אילן.
נועה ליברמן, אמנית ושותפה ב”אלפרד-מכון שיתופי”
דוד שפרבר, חוקר ומבקר אמנות
גילית פישר, אמנית ועוד
תמר שליט אבני, אמנית ומרצה
רות ביגר, אמנית חזותית
דפנה גזית, אמנית
אורית למלמן, מוסיקאית
אביגיל שפרבר, יוצרת קולנוע
נורית עגור, אמנית רב תחומית ומנחה
מעוניינות/ים לחתום על המכתב? שלחו הודעה לרינת שניידובר בכתובת: rschnadow@gmail.com