“בִּטנת הנשגב: ערעור על גבולות גוף, זמן ומקום”
תערוכת הסיום של בוגרי תכנית יונה פישר לאוצרות עכשווית ומוזיאולוגיה
בית לאמנות ישראלית, מוזיאון יפו העתיקה, טיילת מפרץ שלמה 10, יפו
פתיחה: חמישי, 7.7.22 בשעה 19:00
התערוכה “בִטנת הנשגב” נוצרה בשלהי תקופת הקורונה, לאחר שווירוס חלחל ושיבש את מה שנתפס בטבעיות כדרכו של עולם. הבידוד, החולי וההסתגרות חושפים סדק שמתוכו מגיחים חלקים לא מגובשים ששובשו ב”בטן” המציאות הפרטית והחברתית.
תחושת ההתערערות, אי־הוודאות וחוסר השליטה הביאו אותנו לבחון מחדש את המושג “בְּזות” של החוקרת והפסיכואנליטיקאית ז’וליה קריסטבה, שהופך לנגד עינינו מתיאוריה פילוסופית לחלק מהחיים.
בהשתתפות האמנים.ות: חנאן אבו חוסיין, ריקי אלקיים, מורן אסרף, ביאנקה אשל גרשוני, יעל בן שלום, שמואל גולדשטיין, תמה גורן, תמר הירשפלד, טמיר חן, שחר יהלום, תמר לדרברג, רוני לנדה, יעל מאירי, דבי מרגלית, אסי משולם, אמיר נוה, תמר ניסים, אמי ספרד, סימה קירשנר, שני רועה, טל שושן, ליאור שטיינר.
התערוכה נאצרה בהנחיית תמי כץ־פרימן. יועצת אקדמית ומנהלת שותפה לתכנית: ד”ר אסנת צוקרמן רכטר. מנהלת בית לאמנות ישראלית: עידית עמיחי.
לפרטים נוספים: https://israeliart.co.il/
“עירוי פריפרי” / לימור צרור
גלריה בארי
פתיחה: שישי, 1.7.22 בשעה 19:00
שיח גלריה: שבת, 16.7.22 בשעה 13:00
נעילה: 30.7.22
אוצרת ד”ר זיוה ילין
במיצב שיצרה לימור צרור לגלריה בארי מוצג לוח אלומיניום תעשייתי דק באורך של שבעה מטרים, חתוך בצורת מפת עוטף עזה על פי תוואי קו ההגנה הראשון. הלוח עבר פעולה של כיפוף, ריתוך ודריסה, שקימטה את המשטח באופן אקראי והטביעה עליו סוג של פני שטח כטופוגרפיה של מפה או של תצלום אוויר. על המצע הקליפתי הקשה נוצרו פני שטח חדשים; השקעים מולאו והודבקו בחול לבן, עדין ורך, שיצר דימויי ערוצי נחלים המרפררים לבתרונות החוליים שבאזור העוטף בכלל ובקיבוץ בארי בפרט. משטח האלומיניום מונח בצורה אופקית בגובה של 15 ס”מ מעל הרצפה השחורה, ונדמה כצף באוויר. בחלקו התחתון, הבלתי נראה, מודבק פס חימום רצפתי המחמם אותו לטמפרטורה של 50 מעלות.
בקבוקי עירוי מלאים בנוזל ירוק־שחור משתלשלים מהתקרה, מהם יורדים צינורות עירוי ומטפטפים את הנוזל שיתנקז לערוצים וייספג בחול, צובע אותו בהדרגה. צביעת הערוצים בירוק־שחור מהדהדת את המציאות בעוטף לאור טרור העפיפונים, שהביא לשריפת שדות ושטחים פתוחים והשאיר אחריו עשן סמיך ומחניק ושדות חרוכים ושחורים. על אדמת העוטף עדיין ניתן לראות את השרידים המפויחים של שריפות הקיץ מבצבצים מפלומת הצמחייה החדשה, שהוריקה בחורף. מעגל הזמן שבין הרס לצמיחה והתחדשות. צלילי טיפות מטפטפות יוצרים את הדופק והמקצב של המיצב שעוסק בזמן, תהליך והשתנות.
מטרתן של האינפוזיות המטפטפות לעזור, להיטיב את מצב החולה ולהציל חיים. האם העירוי שיזין את העורקים בעבודה אכן ירפא? האם הבקבוקים מכילים ברזל שחור וויטמינים ירוקים או צבע רעיל? בעבודה עוסקת האמנית, מדריכת טיולים במקצועה שמכירה את האזור על נופיו ושביליו, ביחסים בין המרכז לפריפריה הנגבית, בין חיים ומוות.
“חגיגת קיץ של ספרים”
אירוע של העמותה לחקר אמנות נשים ומגדר בישראל
מוזיאון פתח תקווה
רביעי, 6.7.22 בין השעות 17:30–22:00
מאז ייסודה בשנת 2015 מקדמת העמותה ייצוג מגוון והולם של יצירה של נשים ומגדרים שונים בישראל. מחקר, כתיבה ותצוגה הם אבני הדרך שעליהן מושתתת “חגיגת קיץ של ספרים”, בה יוצגו ספרי מחקר וספרי אמניות, סוגה שתופסת מקום נכבד ביצירה של נשים, כמרחב אינטימי להצגת תהליכים ומהלכי סטודיו.
מוזיאון פתח תקווה מארח את האירוע ופותח שעריו לרווחה. בתחילת האירוע יתקיימו באודיטוריום הרצאות קצרות של חוקרות על ספריהן; בהמשך, לקראת שקיעת השמש, ייפתחו ברחבת המוזיאון שולחנות לתצוגה, חשיפה ומכירה של ספרים שנכתבו על ידי חברות העמותה ובנושאי אומנות ומגדר, וכן יציגו את ספריהן הוצאות לאור שנוסדו ומנוהלות על ידי חברות העמותה (“אחותי”, “גמא”); על קיר המוזיאון יוקרן דפדוף בספרי אמניות מאתר “מעלעלת”; ספרי אמנית בהפקת הסדנה לתחריט “כברי” והגלריה באום אל פחם יוצעו למכירה. התערוכות המוצגות בחלל המוזאון, כולל התערוכה ״אם עץ נופל ביער״, שתפתח שבוע קודם, יהיו פתוחות לקהל.
במהלך האירוע יופיעו האמנית הרב־תחומית רקפת תלם בקטע מחול בוטו; האמנית שקד כהן עם המיצג־מונית “רדיו לב־שלי”; האמנית נועה מאיר תציג את הפרפורמנס הרב־תחומי “התראי”; האמנית מירי נשרי תציג פרפורמנס שיימשך לאורך הערב כולו, “רגע של הולדת”, מעין פסל אינטראקטיבי שיזמין את הקהל לקחת חלק בתהליך של בריאה או הפריה על ידי אקט אמנותי שבמרכזו גלופת מתכת בדמות עובר, שכל אחת ואחד יוכלו לשכפלה עד אין סוף על גבי נייר בפעולת פרוטז’ (מיחוי).
רשימת המציגות ארוכה ומבטאת מגוון של קולות וקבוצות. באירוע יוכל הקהל להכיר מקרוב את האמניות, את החוקרות ואת הספרים שהן השיקו בשנים האחרונות. כל הספרים שבתצוגה יעמדו למכירה. ליד השולחנות אפשר יהיה לשוחח ולעלעל בספרים. עגלה עם כיבוד קל תחנה ברחבה ואפשר יהיה לרכוש משקאות קלים וגם יין ובירה.
ברוח הקלילה של ערב קיץ תזדמן חשיפה הדדית בין יוצרות ויצירות ובינן לבין קהלים נוספים שיוכלו להתוודע ליצירה של נשים ועל נשים.
הכניסה ללא תשלום.
“לעת עתה” / טל ארז וענת ספרן
עונה חדשה של לשם שמיים – פודקאסט התרבות של בית הנסן ומגזין ערב רב
הם מעצבים, אוצרים וחוקרי עיצוב, המעורבים כיוצרים, יזמים ומנהלים בשלל מיזמים מקומיים ובינלאומיים. עבודתם ביחד ולחוד משלבת עיצוב, אדריכלות ותכנון עירוני, אבל גם אמנות חזותית, סאונד, פרפורמנס, וידאו ועוד. בעשור האחרון הם ניהלו כמה מאירועי העיצוב הגדולים בישראל, ובכללם את שבוע העיצוב ירושלים בבית הנסן, שיערך השנה במהדורתו האחת עשרה תחת הכותרת ״לעת עתה״.
קוראים להם ענת ספרן וטל ארז, והם האורחים שלנו בלשם שמיים – פודקאסט התרבות של בית הנסן ומגזין ערב רב.